Η τελετή απονομής των Ετήσιων Βραβείων Βιβλίου The Cyprus Review (Cyprus Review Annual Book Awards – CRABA) 2023, για την βράβευση βιβλίων που δημοσιεύθηκαν εντός του έτους 2022, πραγματοποιήθηκε, στην παρουσία πλήθους κόσμου, στο αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις 31 Οκτωβρίου 2023.

Στο πεδίο Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης, το βραβείο «Stanley Kyriakides»  απονεμήθηκε στον Δρ Νίκο Μούδουρο για το βιβλίο του με τίτλο «Διεκδικώντας την πατρίδα. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004» (Ψηφίδες). Στην ίδια κατηγορία, το βραβείο «Νέας Ερευνήτριας» απονεμήθηκε στην Dr Beatrice Pestarino για το βιβλίο «Kyprion Politeia: The Political and Administrative Systems of the Classical Cypriot City-Kingdom» (Brill). Τα βραβεία απένειμε ο Διευθυντής Έκδοσης του Περιοδικού και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στο πεδίο της Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης Δρ Αιμίλιος Σολωμού.

Για το πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών, το βραβείο «Peter Loizos» απονεμήθηκε στις Μαρία Ματθαίου και Αργυρώ Ξενοφώντος για το βιβλίο τους με τίτλο «Τα Παραμύθια της Κύπρου» (Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Στην ίδια κατηγορία, απονεμήθηκε «Εύφημος Μνεία» στη Νικολέττα Δημητρίου για το βιβλίο της με τίτλο «Ο Κύπριος Βιολάρης. Η προφορική ιστορία μιας επαγγελματικής τάξης στον εικοστό αιώνα» (Ψηφίδες). Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς.

Στο πεδίο της Νομικής το βραβείο της «Νέας Ερευνήτριας» δόθηκε στη Δρ Μαρία Κυπριανού για το βιβλίο της με τίτλο «Η Ρύθμιση της Πορνείας στην Κύπρο» (Νομική Βιβλιοθήκη). Το βραβείο απένειμε ο Σύμβουλος Έκδοσης του περιοδικού, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στην κατηγορία Νομικής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας Καθ. Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης.

Το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς» απονεμήθηκε στον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου για τη διαχρονική συγγραφική προσφορά του στο κυπριακό δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο. Κατά την παρουσίαση του Βραβείου, η Αρχισυντάκτρια του Περιοδικού και Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χριστίνα Ιωάννου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συγγραφικό έργο του τιμώμενου, υπογραμμίζοντας ότι έχει μέχρι σήμερα συγγράψει περισσότερα από 40 βιβλία για διάφορους τομείς του δικαίου. Στη διαχρονική προσφορά του Πόλυ Πολυβίου στη μάχιμη δικηγορία και στην πολύτιμη παρακαταθήκη του στο δικηγορικό κόσμο αναφέρθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς. Το Βραβείο απένειμε στον κο Πολυβίου η Αρχισυντάκτρια του Περιοδικού Δρ Ιωάννου μαζί με τον Σύμβουλο Έκδοσης Καθ. Αιμιλιανίδη. Κατά την αντιφώνησή του, φανερά συγκινημένος, ο Πόλυς Πολυβίου ευχαρίστησε το περιοδικό και τόνισε πως εκτός από τους δικαστές και τους δικηγόρους, ο ρόλος των συγγραμμάτων είναι κεντρικός για την εξέλιξη της νομικής επιστήμης.

Το περιοδικό The Cyprus Review είναι το αρχαιότερο περιοδικό κυπρολογικής έρευνας στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, το οποίο κυκλοφορεί αδιάλειπτα εδώ και 34 συναπτά έτη, ήτοι από το 1989 και εντεύθεν. Εκδίδεται υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και λειτουργεί ως forum προαγωγής του επιστημονικού διαλόγου και της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών. Στόχος των CRABA είναι να επιβραβεύσουν πρωτότυπες συμβολές στο πεδίο της Ιστορίας/Πολιτικής Επιστήμης, των ευρύτερων Κοινωνικών Επιστημών και της Νομικής, που δημοσιεύθηκαν εντός του προηγούμενου έτους, επανεπιβεβαιώνοντας τη βούλησή του The Cyprus Review να λειτουργήσει ως φορέας ανάδειξης και επιβράβευσης της επιστημονικής αριστείας.