Ετήσια Βραβεία Βιβλίου The Cyprus Review για το 2020
Posted on 2022-01-12
Το κορυφαίο κυπρολογικό περιοδικό The Cyprus Review (CR) ανακοινώνει τα αποτελέσματα των Ετήσιων Βραβείων Βιβλίου στις κατηγορίες Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνικές Επιστήμες για βιβλία που δημοσιεύθηκαν το 2020. Τα αποτελέσματα για την κατηγορία ‘Νομική’ έχουν ήδη δημοσιευθεί και είναι διαθέσιμα εδώ. Η Αρχισυντάκτρια του CR εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλα τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών για την σκληρή τους εργασία.
A. Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία
Επιστημονική Επιτροπή: Αιμίλιος Σολωμού, Πέτρος Παπαπολυβίου, Μιχάλης Κοντός, Γιώργος Χαραλάμπους και Αναστασία Γιάγκου
Το Βραβείο «Stanley Kyriakides» Award στην Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες απονέμεται στον Κωνσταντίνο Αδαμίδη για το έργο του με τίτλο Securitization and Desecuritization Processes in Protracted Conflicts: The Case of Cyprus, Palgrave Macmillan.
Το βιβλίο εξετάζει την κυπριακή διένεξη μέσα από το πλαίσιο της ασφαλειοποίησης, παρέχοντας μια πιο πλήρη κατανόηση των παραγόντων που έχουν συμβάλει στη μη επίλυση του προβλήματος. Περαιτέρω αναπτύσσει νέες ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες ασφαλειοποίησης μπορούν να θεσμοποιηθούν.
B. Κοινωνικές Επιστήμες
Επιστημονική Επιτροπή: Κωνσταντίνος Φελλάς, Ιωάννα Χατζηκωστή, Σταυρούλλα Σουκαρά, Χριστίνα Χατζησωτηρίου και Μαρία Χατζηαθανασίου.
Το Βραβείο «Peter Loizos» στις Κοινωνικές Επιστήμες απονέμεται στη Μαρία Κ. Κουμαριανού για το έργο της Κύπρος. Εθνογραφικό Ημερολόγιο και Άλλες Σημειώσεις (Ελεύθερες Περιοχές – Κατεχόμενα – Μαρωνιτοχώρια) 2002-2010, Εκδόσεις Ηρόδοτος.
Το βιβλίο φωτίζει μια κυπριακή μειονότητα με ολοκληρωμένο και ανθρωπιστικό εθνογραφικό τρόπο, αναλύοντας τη συμβολή της μαρωνιτικής κοινότητας στην ιστορία και πολιτισμό της Κύπρου. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα εθνογραφικό ημερολόγιο που αποσκοπεί στη μεταβίβαση γνώσης και εμπειριών που αποκτήθηκαν μέσα από τα ταξίδια της συγγραφέα στην Κύπρο.
Η Επιτροπή αποφάσισε περαιτέρω πως τα ακόλουθα βιβλία είναι άξια επαίνου και πρέπει να τύχουν Εύφημου Μνείας:
- Μαρία Μιχαηλίδου, Ιστορία της Προσχολικής – Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, Εκδόσεις Επιφανίου.
- Άννα Νεοφύτου, Λαϊκή λατρεία στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου: Οι γιορτές του Πάσχα από τις Αποκριές μέχρι την Πεντηκοστή, Εκδόσεις Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.
Γ. Βραβείο Συνολικής Προσφοράς
Η Αρχισυντάκτρια του CR αποφάσισε, κατόπιν σύστασης της επιστημονικής επιτροπής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, να απονείμει τα ακόλουθα βραβεία:
- Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, για τη διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυεπίπεδη εργασία του στην κυπριακή ιστορία και πολιτική, καθώς και για το έργο του στην ιστορία των ιδεών και τον Σύγχρονο Ελληνικό Διαφωτισμό.
- Τιμητικό Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ρήνα Κατσελλή (απεβίωσε τον Μάιο του 2021), πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα βουλευτή, η οποία έγραψε δεκάδες σημαντικά βιβλία για την ιστορία και πολιτισμό της γενέτειράς της Κερύνειας, τα τελευταία εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν το 2020.
Οι λεπτομέρειες της τελετής απονομής θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.
Η Πρόσκληση Υποβολής Εξωτερικών Υποψηφιοτήτων για το 2021 θα δημοσιευθεί εντός του Ιανουαρίου του 2022.